Yükselişteki Haberler

Yerelde kadın  gazeteci olmanın  dayanılmaz  hafifliği

Yerelde kadın gazeteci olmanın dayanılmaz hafifliği

Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR) yerel medyada çalışan kadın gazetecilerle yaptığı “Yerel Medyada Kadın Gazeteci Olmak: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı araştırmasının sonucunu açıkladı.

Türkiye’nin farklı bölgelerindeki yerel medya kurumlarında çalışan 30 kadın gazeteciyle yapılan araştırmada gazeteciler, yaşadıkları sorunları aktardı.

“Yetersiz maaş, eksik kadro…”

Raporda yerel medya kurumlarında yaşanan finansal sorunların kadın gazetecilerin çalışma koşullarını ağırlaştırdığı belirtildi. Kadın gazeteciler, koşullar nedeniyle  ‘yetersiz maaş, eksik kadro ve yetersiz çalışan sayısı, orantısız iş yükü, yasal sınırı aşan mesai saatleri, teknik donanım ve ekipman eksikliği’ gibi sorunlar yaşadıklarını ifade ettiler.

Bu çalışma koşulları altında mesleki faaliyet ve gelişimlerini sürdürmekte zorlanan kadın gazeteciler, ayrıca sektöre giriş ve işe alım sırasında da cinsiyet temelli ayrımcılıkla karşılaştıklarını vurguladılar.

"Evlenir, çocuk sahibi olur, çalışamaz"

Raporda yer alan ifadelere göre, yerel medyadaki çoğu kurum kadın gazeteciler özelinde “Evlenir, çocuk sahibi olur, çalışamaz.”, “Geç saate kadar mesaiye kalamaz.”, “Sahada her yere habere gidemez” gibi sebepler göstererek işe alım sırasında erkek adaylara öncelik veriyor. 

Ayrıca raporda yerel medyada çalışan kadın gazetecilerin sıklıkla “mobbing, haksız işten çıkarma, maaş kesintisi, terfi eksikliği” gibi mesleki hak ihlallerine uğradıkları belirtildi.

Araştırmaya katılan gazeteciler, yereldeki baskıların toplumsal cinsiyet temelinde olduğunu, örneğin; dış görünüş, özel hayat, siyasi görüş gibi toplumsal baskılarla karşılaştıklarını ifade ettiler.

"Sahada çalışmak için yetersiz görülüyoruz"

Araştırmaya katılan gazeteciler arasındaki yaygın görüş, yerel medyada kadın gazetecilerin toplumda kadına atfedilen roller (gece geç saate kadar çalışma, ağır ekipman kullanma ve taşıma, taciz ve güvenlik tehditleri) öne sürülerek sahada çalışmak için yetersiz bulunduklarına işaret ediyor.

Yereldeki kadın gazeteciler hem meslektaşları hem de haber kaynakları ile etkileşimleri esnasında sıklıkla mesleki küçümsenme ve dışlanma ile karşılaşıyor.

"Destek mekanizmaları kurulmalı"

Raporun son bölümünde ise kadın gazetecilerin karşılaştıkları mesleki sorunların çözümüne yönelik ilettiği öneriler yer alıyor.

Bu önerilere göre, yerel medyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için kurumlardaki kadın çalışan ve yönetici sayısının artırılmasına yönelik yasal düzenlemelerin getirilmesi, sektörel denetim kurulları oluşturulması ve hak ihlallerine dair sektör içi şikâyet ile destek mekanizmalarının kurulması gerekiyor.

Ayrıca, kadın gazeteciler atılacak bu yasal adımların sivil toplum örgütleri tarafından savunuculuk faaliyetleri ile desteklenmesini ve mesleki birliklerdeki kadın temsiliyetinin artırılmasını talep ediyor.

Takip Edin

Çok Okunan Haberler