Sağlık

PROPOLİS NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? NASIL KULLANILIR?

PROPOLİS NEDİR? FAYDALARI NELERDİR? NASIL KULLANILIR?

Propolis hakkında merak edilen her şeyi Mühendis Arı sizler için yanıtladı.

PROPOLİS NEDİR?

Propolis;  Arıcılar arasında preboli ya da arı zamkı olarak da tanımlanan, arıların yaprak döken ağaçların tomurcuklarından ve kabuklarından topladığı, balmumu, polen ve tükürük salgıları ile zenginleştirdikleri bir maddedir. Arılar, propolisi üretmek için başta iğne yapraklı ağaçlar olmak üzere pek çok bitkinin gövde, yaprak, tomurcuk ve nektarlarından elde ettiği maddeleri, kendi salgılarıyla biyokimyasal değişime uğratırlar. Propolis, antibakteriyel özelliği sayesinde kovanın hijyenini sağlamak, soğuktan koruma, mikroorganizmalardan koruma, su geçirmeme, ısı yalıtımı ve reçinemsi özelliğiyle de kovanın savunmasını güçlendirmek için de kullanılır. Aynı zamanda karakteristik bir kokusu bulunur.

PROPOLİS FAYDALARI NELERDİR?

Yunancada "pro" için savunma, şehir veya topluluk "polis" veya arı kovanı anlamına gelen propolis, tarih boyunca insanlar tarafından ilaç olarak kullanılıp, zengin bir içerikten oluşmaktadır. Sağlığa olumlu etki yarattığına dair bazı bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. İnsanlartarafından kullanıldığında zararlı virüs ve bakterilerin yok edilmesineyardımcı olduğu bilinen propolis, yetişkinler ve çocuklar tarafından bağışıklıksisteminin güçlendirilmesi için kullanılabilen doğal bir üründür. Mantarlara karşı da etkili olduğu bilinen propolis, tüm bunların yanında antioksidan ihtiyacının karşılanması için de kullanılabilir. Aktif bileşenlerin ana rolü flavonoidlerdir. İkinci sırada kafeik veya ferulik asit gibi hidroksisinnamik gibi asitler bulunur. Diğer suda çözünür bileşenler, arı enzimleri, şeker, B, C ve E vitaminleri, mineraller ve eser elementlerdir. Birçok çok meyve ve sebzede bulunan fenolik asit çeşitleri miktar olarak propoliste daha fazla bulunmaktadır. Bu nedenle güçlü bir antioksidandır. Ancak işlenmemiş propolis, sindirilmesi güç, bal mumu benzeri bir maddeyle karışık hâldedir. Doğada bulunan propolisin yaklaşık yarısını oluşturan bal mumu benzeri maddenin, reçine benzeri besleyici kısmından ayrıştırılması önemlidir. Propolisin doğru şekilde bal mumundan ayrıştırılması, ürünün sindirilebilirliği açısından son derece önemlidir. Bu işlem, propolisin bitki ve larva kalıntılarından da ayrışmasını sağlar. Bu yüzden doğadan kazınarak toplanan işlenmemiş ürünlerin tüketilmesi önerilmez. Propolis’in başlıca faydalarını sıralayacak olursak;

·         Antimikrobiyal etkinliğe sahiptir,

·         Yaralara İyi gelmektedir,

·         Uçuk ve ağız yaralarını iyileştirir,

·         Kansere karşı koruyucu kalkandır,

·         Bağışıklık sistemini güçlendirir,

·         Toksinlerin atılmasını sağlar,

·         Diş eti sağlığını korur,

·         Cilt güzelliğine fayda sağlar,

 

PROPOLİS NASIL KULLANILIR?

Saf Propolisi ham haliyle doğrudan tükettiğimizde, vücudumuzda sindirilme oranı yalnızca %2'dir. Bu sebeple, saf propolisin mutlaka ekstrakte edilmesi, bir başka deyişle özütlenmesi gerekir. Ekstrakte edilmiş propolis, sıvı kıvamı sayesinde pek çok farklı şekilde kullanılabiliyor. Su, meyve suyu, bitki çayı vb. içeceklere ilave edilebilen bu gıda tercihe göre tek başına da tüketilebiliyor. Bunun yanı sıra bal, yoğurt, kahvaltılık gevrek vb. yiyeceklere de gönül rahatlığıyla eklenebiliyor. Şu anda, tıbbi olarak önerilen bir doz yoktur çünkü bunun için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Günde yaklaşık 70 miligramlık bir günlük konsantrasyon kullanılabildiği ön görülmektedir, ancak bu bir FDA (Dünya Sağlık Örgütü) önerisi değildir. Bu nedenle ürünlerin etiketinde yer alan kullanım talimatları dikkate alınmalıdır. Propolis, ideal dozlarda olmak koşuluyla 4 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler tarafından rahatlıkla tüketilebiliyor. Herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza propolisin sizin için güvenli olup olmadığını sorun. Propolis eczanelerden veya güvenilir arı ürünleri satıcılarından alınabilir. Unutmamak gerekir ki sağlık herşeyin başıdır ve önem gerektirir.

Takip Edin