Politika

AFGANİSTAN BU HALE NASIL GELDİ

AFGANİSTAN BU HALE NASIL GELDİ

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesi…

Sovyetlerin #Afganistan işgaline (1979) karşı savaşan Taliban'ın kurucusu Molla Ömer, 50-60 medrese öğrencisiyle birlikte 1994 yılında Taliban'ı kurdu. Afganistan'da komünist rejime karşı şeriat idealiyle büyüyen örgüt, kısa sürede 30 bine yakın savaşçıya ulaştı. İç savaşın vermiş olduğu düzensizlik ve birçok grubun farklı bölgeyi kontrol ettiği ülkede, Taliban’ın hızı kesilemiyordu. Afganistan’ın en büyük ikinci şehri Kandahar örgüt tarafından ele geçirildi. Taliban, kontrol ettiği yerleşim yerlerinde savaşçı sayısını artırarak gücüne güç katıyordu. Ve oldu; Taliban kuruluşunun ikinci yılında başkent Kabil’i ele geçirdi.

Düzensiz milis güçler artık iktidarı kontrol ediyordu. Yeni oluşan Taliban hükümeti, Afganistan #İslam Emirliği’nin kurulduğunu duyurdu. İlk tanıyan ülke, Taliban’ın büyümesinde en büyük paya sahip olan Pakistan’dı. Hemen ardından da Birleşik Arap Emirliği ve Suudi Arabistan yeni hükümeti tanıdı.

Sovyet işgaline karşı direniş önderlerinden olan, BM tarafından resmen tanınan Tacik asıllı Cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani, Tacikistan’a kaçtı. Ülke dışındayken Kuzey İttifakı’nı oluşturarak Taliban’a karşı büyük bir direniş cephesi oluşturdu ve yeni başkentin Mezârışerif olduğunu duyurdu. Taliban on binlerce milisiyle şehre saldırsa da ittifak Taliban’ı yendi ve şehirden püskürttü. İddialara göre 15 binden fazla Taliban üyesi ile örgütün üst düzey liderlerinin öldürüldüğü bu saldırı Taliban’ı çok derinden sarstı. Daha sonra El Kaide gibi örgütlerin Taliban’a destek vermesiyle 1998’te tekrar saldırı başladı ve şehir ele geçirildi.

Amerikan işgalinden önce Taliban, iktidarı bu şekilde hızlıca ele geçirdi. Tıpkı 90’larda olduğu gibi Taliban, bugün yine Kandahar şehrinde kontrolü sağladı. Sıranın Kabil’e gelmesi an meselesi. Araştırmacı gazeteci Levent Kemal’in aktardığına göre örgüt, sadece son bir hafta 34 eyaletin 17’sinin başkentini ele geçirdi bile.

Yazacak o kadar çok şey var ki. Nereden başlasam bilemiyorum. #Türk askerinin Afganistan yolculuğu ve akın akın gelen Afgan mülteciler nedeniyle bölgeyi yakından takip etmek gerekiyor.

Son olarak ülkedeki Türkiye'nin bölgede ki konumunu ise şu sözler net açıklıyor.

ABD'li siyaset bilimci Luke Coffey:

▪️”Türk etkisi Orta Asya, Kafkaslar ve Afganistan'da yükselişte.”

▪️”Afganistan nedeniyle Amerika'nın dünyadaki imajı ve prestiji lekelendi.”

▪️”Türkiye ve Türk bayrağı tarafsızlığı simgeliyor.”

Takip Edin