Düşündüren Haberler

Arı’lar gününüz kutlu olsun! “Arı” yoksa “insan ömrü” sadece 4 yıl

Arı’lar gününüz kutlu olsun! “Arı” yoksa “insan ömrü” sadece 4 yıl

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Arılar Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı; arıların ekoloji sistemindeki önemine dikkat çekti.

"Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz."
(Albert Einstein)

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 20 Ekim 2017’de 20 Mayıs’ı Arılar Günü ilan etti. Son üç yıldır dünyanın her yerinde 20 Mayıs Arılar Günü olarak kutlanıyor..

“Üreticilerin Arılar Günü kutlu olsun”

İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Arılar Günü’nü yayınladığı bir açıklama ile kutladı. Açıklamada, şöyle denildi:

“Dünya Arı Günü bu yıl üçüncü kez kutlanıyor. Araştırmalara göre, beslenmenin yüzde 90'ından fazlasını oluşturan 100 bitki türünden dörtte üçü arıların tozlaşması sayesinde elde ediliyor.

“Arıların yeryüzündeki varlığının gıda ve ekonomi üzerindeki etkisi ve vazgeçilmezliğinden hareketle, 2017'de Birleşmiş Milletler 20 Mayıs'ı Dünya Arı Günü (World Bee Day) olarak kabul etti.

“Gerek tarımda yoğun ve bilinçsiz kimyasal kullanımı gerekse bireysel kaynaklı çevre kirliliği günümüzde arıların varlığını tehdit ediyor. Ancak tüm dünyada karantina önlemlerine bağlı olarak hayatın yavaşladığı bu yıl doğa da biraz rahatlama şansı buldu. Doğal denge ve biyolojik çeşitliliğin önemi daha iyi anlaşıldı. Bu dönem bir nevi fırsat olarak düşünülürse, iyi tarım uygulamalarının desteklenmesi ile arılar sayesinde doğal ürün zenginliğimiz daha da artacaktır.

“Bu düşüncelerle başta arıcılık faaliyetlerinde çalışan meslektaşlarımız olmak üzere tüm üreticilerimizin Dünya Arı Günü kutlu olsun.”

Arılar Hakkında 10 bilgi

Greenpeace  daha önce düzenlediği etkinliklerle arıların varlığının önemine dikkat çekmiş ve 10 özelliği kamuoyu ile paylaşmıştı. 

1. Biz yokken arılar vardı

Bilinen ilk arı fosili 100 milyon yıl, ilk insan fosili ise 300 bin yıl öncesine ait. Yani biz yokken arılar vardı.

2. En çalışkan hayvan: Arılar...

Ortalama bir arı hayatı boyunca bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal üretiyor. Yarım kilo bal için bir grup bal arısının 2 milyon çiçeği gezmesi gerekiyor.

3. Dans etmeyi de pek seviyorlar

Bal arıları kendi aralarında dans ederek anlaşıyorlar. Bir bal arısı bulduğu yemek kaynağının konumunu ve kovana mesafesini, yaptığı özel bir dans ile diğer arılara anlatır.

4. Çok hızlılar...

Bal arıları kanatlarını aklınızın alamayacağı kadar hızlı çırpıyorlar. Bir bal arısı saniyede 230 defa kanat çırpıyor. Duyduğunuz "vızzz" sesi de işte bu hızla çırpılan kanatlardan çıkıyor.

5. Sadece dişi arılar sokar

Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri...

6. Koku arıların işi

Bal arılarının 170 koku alıcısı bulunuyor. Bu sayede sizin kokusunu dahi alamadığınız çiçeklerden o lezzetli balları üretiyorlar.

7. Birbirlerini nasıl ayırt ediyorlar?

Tabii ki kokuları ile... Her bir bal arısı kolonisi kendine has bir kokuya sahip ve arılar kendi kolonilerini bu sayede bulabiliyorlar.

8. İnsanların en yakın böcek dostu: Arılar...

Çünkü arılar insanların yiyebilecekleri bir gıda üreten tek böcek türü...

9. Yazın çalış, kışın ye

Arılar kış aylarında kovanlarından çıkmaz ve yaz boyunca biriktirdikleri balı yiyerek yaşamlarına devam eder; kraliçe arıyı ve kendilerini sıcak tutmak için sıkı bir küme oluştururlar.

10. Pek minikler, 5 gözlüler

Bal arılarının 6 bacağı var. 2 bitişik gözleri başlarının yanında; 3 tekil gözleri ise başlarının üzerinde. Bunun yanında 2 çift kanatları, bir nektar keseleri ve bir de mideleri var. 

21 Mayıs 2020 Perşembe
#arı #arılargünü #bee

Takip Edin

Çok Okunan Haberler