Dünya

Twitter ve  pinterest’e  reklam yasağı

Twitter ve pinterest’e reklam yasağı

Türkiye'ye temsilci atamayan sosyal medya platformlarına ‘reklam yasağı’ bugün itibariyle uygulanmaya başladı.

1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren yasasının üçüncü aşaması olan 'reklam yasağı' Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlandı.

Karara göre Pinterest, Twitter ve Twitter iştiraki Periscope’ye reklam yasağı getirildi.

Reklam yasağını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası ve Vergi Denetim Kurulu denetleyecek.

Reklam yasağı ne anlama geliyor?

Reklam yasağı kararının Resmi Gazete’te yayınlanmasıyla birlikte Türkiye’de vergi mükellefi olan şirket ve kişilerin, söz konusu sosyal ağ platformlarına reklam vermesi yasaklanıyor.

Bu kapsamda platformlarla reklam sözleşmesi de yapılamayacak. Sitelere reklam bedeli olarak para ödenemeyecek.

BTK ‘reklam yasağından’ önce Türkiye’ye temsilci atamayan şirketlere ilk seferde 10, ikinci seferde 30 milyon TL olmak üzere toplam 40 milyon TL para cezası uygulanmıştı.

Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen platformların internet trafiği bant genişliği de ilk seferinde yüzde 50, daha sonra da yüzde 90 oranında daraltılacak.

Sivil toplum yasaya karşı çıkmıştı

Söz konusu yasa teklifi, AKP’li Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP Grup başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Levent Bülbül ile bazı AKP'li ve MHP'li milletvekillerinin imzasınıyla Meclis'e gelmiş, düzenlemeye gerekçe olarak, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulmasını göstermişti.

Muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşları yasaya “yeni bir sansür kapısı açıldığı” gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Takip Edin