Bilim

ÇİN’DEN DEVASA  UZAY GEMİSİ PROJESİ

ÇİN’DEN DEVASA UZAY GEMİSİ PROJESİ

ÇİN'DEN KİLOMETRELERCE UZUNLUĞUNDA Kİ DEV UZAY GEMİSİ PROJESİ UZAYDAKİ TÜM OYUN KURALLARINI DEĞİŞTİRECEĞE BENZİYOR.

Çin’in uzay uçuşlarında büyük bir rakip haline geldiği artık sır değil. Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA) geçtiğimiz 20 yılda bazı tarihi ilkleri gerçekleştirdi. Bu, uzaya astronot göndermeyi, üç uzay istasyonu yerleştirmeyi, ağır fırlatma araçları geliştirmeyi (Long March 5 gibi) ve ayın ve Mars’ın uzak tarafına robotik kaşifler göndermeyi içeriyor.

Önümüzdeki on yıl ve ötesine bakan Çin, uzay programını geliştirmek için daha da cesur adımlar atmayı planlıyor. Ülke liderlerinin en son beş yıllık planı için düşündüğü birçok teklif arasından bir tanesi “kilometrelerce uzanan ultra büyük bir uzay aracı” yaratmayı içeriyordu. Bu uzay aracının düşük Dünya yörüngesinde (LEO) olması, Çin için oyunun kurallarını değiştirecek ve uzun süreli görevlere ve uzay kaynaklarının kullanımına izin verecek.

Bu yılın başlarında Çin, Mars yüzeyine bir gezici aracı başarıyla indiren ve bir yörünge aracı, arazi aracı ve geziciden oluşan bir görevi ilk indiren dünyadaki ikinci ülke oldu. İki yıl önce Çin, ayın uzak tarafına (Chang’e-4 iniş aracı ve gezici) robotik bir misyon indiren ilk ülke oldu.

Projelerin her birine, daha fazla araştırma ve geliştirme için 2.3 milyon $ (15 milyon yen eşdeğeri) verildi. Projenin ana hedeflerinden birinin, uzay aracının kütlesini düşük tutmanın ve yörüngeye fırlatmak için yapısal olarak yeterince sağlam olmalarını sağlamanın yollarını bulmak olduğu bildiriliyor.

Proje taslağına göre, uzay aracı elemanları Dünya üzerinde inşa edilecek ve daha sonra uzayda monte edilmek üzere yörüngeye ayrı ayrı fırlatılacak. Aynı taslak, bu uzay aracının “uzay kaynaklarının gelecekteki kullanımı, evrenin gizemlerinin araştırılması ve uzun vadede kalması için büyük bir stratejik havacılık ekipmanı” olacağını belirtiyor.

Belgede belirtilen özellikler göz önüne alındığında, bu öneri hakkında büyük bir şüphe var. Yeni başlayanlar için, gerekli tüm unsurları uzaya yerleştirmek için çok sayıda fırlatma gerekir. Karşılaştırma için, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), şimdiye kadar yörüngede monte edilmiş en büyük yapay yapıdır. Montajı düzinelerce lansman ve uzun yıllar aldı ve tüm katılımcılarına önemli bir maliyet getirdi.

Montaj 1998’de başladığından beri, bunları monte etmek ve bakımını yapmak için en az 232 araç dışı faaliyet (EVA) gerekliydi. Tümüyle, ISS’nin geliştirilmesi ve inşa edilmesi toplam 150 milyar dolara mal oldu ve bu masrafların çoğunu NASA ve Roscosmos üstlendi. İstasyon ayrıca, operasyonlar ve genel bakım için yılda 4 milyar dolar gerektiriyor; bu, bugün 15 üye ülke ve ilgili uzay programları tarafından paylaşılan bir yük.

Yine de, ISS uçtan uca 109 metre (356 ft) ölçerken, önerilen Çin platformu bu boyutun en az 20 katı bir yapı gerektiriyor. En kaba tahminlere dayanarak, “kilometrelerce uzanan” bir uzay aracının 3 trilyon dolara (veya ¥20 trilyona yakın) mal olacağını söylemek doğruolacaktır. Bununla birlikte, Çin’in 14. Beş Yıllık Planının (2021-25) bir parçası olarak, teklifin yalnızca ekstra büyük bir uzay aracının yörüngedeki montajını incelemeyi amaçladığı görülüyor.

“Ultra büyük uzay aracı” kelimelerinin bu bağlamda bir uzay asansörüne bir gönderme olduğunu düşünebilir miyiz? Uzay asansörlerinin son yıllarda tekrar moda olduğu göz önüne alındığında, bu en uzak varsayım değil. Karbon nanotüpler, grafen, elmas nanofilament ve diğer süper malzemeler, uzay ajansları ve dünya çapındaki mimarlık firmalarının gelişimi sayesinde bu kavramı yenilenen bir ilgiyle araştırıyorlar.

Çin’in altıncı yıllık “Ulusal Uzay Günü” sırasında, ülkenin Starship benzeri bir uzay aracı ve uzay uçağı peşinde koşmakla ilgilendiğine dair işaretler vardı.  Daha yakın zamanda Çin, orada kalıcı bir üs inşa etmek için uzun vadeli bir planın parçası olarak 2033 yılına kadar Mars’a mürettebatlı misyonlar yürütme planlarını açıkladı ve böylece NASA’nın önümüzdeki on yıl içinde oraya astronot gönderme planının yerini aldı)

Bu kilometrelik uzay aracı önerisiyle uzun vadeli hedef ne olursa olsun, Çin’in büyük bir uzay oyuncusu olarak yeni keşfedilen statüsünü çok ciddiye aldığı açık. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda, uzayda dünyanın önde gelen gücü olmak için NASA ve Roscosmos’un yerini alacakları noktaya kadar bunu genişletmeyi planladıkları da açık.

Çin Kilometrelerce Uzunlukta Bir Uzay Gemisi İnşa Etmek İstiyor/ Çin Kilometrelerce Uzunlukta Bir Uzay Gemisi İnşa Etmek İstiyor

Kaynak: https://www.bizsiziz.com/

https://www.universetoday.com/

Takip Edin

Çok Okunan Haberler